Aandrijving

Aandrijving

De ABN AMRO Lease Accelerator is een elektrisch aangedreven voertuig. De stroom om de motoren aan te drijven wordt geleverd door een waterstofcel met een vermogen van 1 kW. Dat is omgerekend slechts 1,4 pk.  In de brandstofcel wordt waterstof atomen via een redoxreactie verbonden aan zuurstof atomen, hierbij wordt stroom opgewekt. De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de aandrijving van de motoren.

De werking van de brandstofcel is in figuur 1 schematisch weergegeven.

Bij nummer 10 wordt waterstofgas aangevoerd, met behulp van katalysator 3 en 6 splitsten de waterstof atomen zich tot positief geladen ionen en losse elektronen.

De waterstofionen verplaatsen zich door het elektrolyt (7) naar de kathode (5). De losse elektronen gaan via het elektrische circuit naar de kathode. Dit is de stroom die gebruikt wordt voor de aandrijving. De waterstofionen en zuurstofatomen vormen vervolgens watermoleculen, H20. Ongebruikt waterstofgas wordt via de uitlaat hergebruikt zodat het niet verloren gaat.

Zoals eerder gezegd is het voertuig elektrisch. Elk achterwiel wordt aangedreven door een 200W Maxon elektromotor, die met een tandwielaandrijving de binnenzijde van de wielen ronddraait.

Om een zo goed mogelijk resultaat te halen bij de Shell Eco-marathon, wordt er regeneratief geremd. Tijdens het remmen zullen de elektromotor als dynamo’s gaan fungeren en zo het voertuig afremmen, bovendien zal er energie terug verdiend worden wat opgeslagen wordt in ultracaps, batterijen die snel opgeladen kunnen worden. De opgeslagen energie kan dan weer worden gebruikt om de motoren aan te drijven wanneer er wordt geaccelereerd. Tijdens het afremmen wordt een deel van de kinetische energie van het voertuig teruggewonnen.

Dit is de aandrijving in een notendop, er komt nog een heleboel elektronica bij kijken om alles te laten werken. De motorcontroller zorgt ervoor dat de aandrijving functioneert. De controller vertaalt de input van de chauffeur, en stuurt vervolgens de componenten aan, om aan de wensen van de chauffeur te voldoen.