Klasses

Klasses

Er zijn twee klasses waarin men mee kan doen tijdens de Shell Eco-marathon. De UrbanConcept klasse en de Prototype klasse. Het HAN Hydromotive team gaat de competitie aan in de UrbanConcept klasse.

Met de UrbanConcept klasse ontwikkelen wij de stadsauto van de toekomst. Dit brengt een aantal engineering challenges met zich mee waaronder het toepassen van een ruitenwisser en verlichting.

Daarnaast moeten de deelnemers van de UrbanConcept klasse voldoen aan de zogenaamde ‘stop and go’ procedure die Shell heeft geïntroduceerd. Dit houdt in dat het voertuig tussen elke ronde die het aflegt, kort moet stoppen, om vervolgens weer door te rijden. Dit om het huidige verkeersbeeld te simuleren. Een normale straatauto rijdt natuurlijk niet op constante snelheid zonder te stoppen. Ook moeten de voertuigen in deze klasse beschikken over 4 wielen. Een body is verplicht om alle elementen in het voertuig te beschermen. Wielkasten zijn dan ook een eis. Daarnaast moet er een permanent dak op het voertuig aanwezig zijn. Verder moet het voertuig voldoen aan een standaard bagage-eis. Er moet bijvoorbeeld probleemloos een laptop meegenomen kunnen worden. Het voertuig van Hydromotive zal net zoals voorgaande jaren wederom in deze klasse deelnemen, omdat deze klasse het dichtste bij de werklijke automotive industrie ligt.

De voertuigen in de Prototype klasse zijn ontworpen om een zo zuinig mogelijk verbruik neer te zetten. Praktische eisen zoals het hebben van 4 wielen, een ruitenwisser of het maken van een “stop and go” zijn niet van toepassing voor deze klasse.

De voertuigen worden verder onderverdeeld in klassen op basis van aandrijving. Zo zijn er bijvoorbeeld voertuigen die gebruik maken van een normale verbrandingsmotor, een hybride-systeem, waterstof en andere alternatieve brandstofvormen. Dit om zo efficiënt mogelijk te rijden met verschillende aandrijvingen.